perjantai 21. lokakuuta 2011

Bertrandia Tintåssa











Pasi Ketolainen (kuvassa oikealla) oli Winestaten puolesta toivottanut muutamia viininystäviä Turun Aurajoen rannassa sijaitsevan viiniravintola Tintån tiloihin. Meitä lipittelijöitä ei ollut paikalla kuin puolisen tusinaa mutta sitä antoisempia olivat tarjotut viinit. Viinitalo Gérard Bertrandia edusti mukavasti ranskalaisittain englantia puhuva Laura Garrigue ja Pasin lisäksi oli mukana Samu Ihalainen. Laura piti lyhyen videoesityksen Bertrandin hallitsemista kuudesta viinitilasta ennekuin kävimme kunkin viinin erikseen läpi:

Chateau Laville Bertrou
Domaine de l´Aigle
Domaine de Villemajou
Gigalus
Chateau l´Hospitalet
Chateau Aigues Vives

Näistä l´Hospitalet on ns. kotitila ja sijaitsee aivan Narbonnen kaupungin lähellä missä kuulemma Laurakin on syntynyt. Gerard Bertrand on ekoihminen, joka painottaa ympäristöön ja kestävään kehitykseen. Hän valmistaa kolmenlaisia luomuviinejä: Terra Vitis, jossa painotetaan "elävään maaperään", luomuviinejä, jotka noudattavat tarkkoja sääntöjä ja myös biodynaamisen (Demeter) järjestön hyväksymiä viinejä. kaikki tilat sijaitsevat Languedoc-Rousillonin alueella Etelä-Ranskassa. Paitsi viinejä hän harrastaa myös ekoturismia, joita varten on valmistunut hotellitiloja ja luonnonpuistoalueita.

Maistelimme viinejä kolmessa osassa: (henk.koht. pisteeni skaalalla 1-5 on suluissa)

Valkoviinit:

1. Cremant de Limous Naturalys 2007 (Organic) 15,90 euroa (3)
2. Chateau l´Hospitalet Réserve Blanc 2010 16,50 euroa (4)
3. Cigalus White 2010 (Biodynamic) 29,90 euroa (3)

Punaviinit:

4. Reserve Speciale Pinot Noir-Grenache 2009 10,50 euroa (4)
5. Reserve Speciale Carignan Vieilles Vignes 2009 (3)
6. Chateau l´Hospitalet Réserve Rouge 2008 16,50 euroa (2)
7. Grand Terroir Tautavel 2007 16,50 euroa (2)
8. Cigalus Rouge 2009 (Biodynamic) 29,90 euroa (4)

Makeat viinit:

9. Gerard Bertrand Banyuls 2008 14,50 euroa (2)
10. Riversaltes 1942 400,00 euroa (5)
11. Maury 1939 350 euroa (3)

Olihan hieno tasting. Viinit olivat kaikki loistavia mutta jos Pasi on laskenut hinnat oikein, myös hintavia. Laura intoutui kertomaan myös tämä alueen ruuista, joista ehkä Cassoulet on tunnetuin. Näinkin pienellä alueella tavataan perinteisesti 3 eri tyypin cassouleta (Carcassone, Narbonne ja Castelnaudary). Varsinkin viini n:o 6 kuulemma sopisi hyvin tämän tuhdin papupadan kanssa. Lisätietoja viinistä ja alueesta saat osoitteesta: www.gerard-bertrand.com

Ei kommentteja: