keskiviikko 19. elokuuta 2009

Calvados

Alain Laude piti meille mielenkiintoisen Calvados-tastingin. Hän oli hommannut erilaisia omenaviinatyyppejä Normandiasta. Vaikka maistelimme 10 erilaista väkevää omenaviinaa niin kummasti ne maut pysyivät järjestyksessä ja pisteyttäminenkin oli melko yksimielistä.
Tässä maistelemamme tuotteet: (pisteet skaalalla 1-5 ja 8 testaajan keskirvo/henk.kohtainen pistemäärä)

Calvados Dom de la Galotière XO, Hors d´Age (luomua, n. 20 v vanhaa) (4.69/4)
Calvados Morin Sélection 3 ans (2.63 / 3)
Calvados Morin Hors d´Age 15 ans (3.06 / 3)
Calvados Pays d´Auge XO, 12 ans, Baron de la Brière, Pierre Huet (3.38 / 4)
Calvados Pays d´Auge XO, 8 ans, Baron de la Brière, (3.00 / 3)
Calvados Morin 25 ans (3.88 / 3)
Calvados Morin 1973 (4.75 / 4)
Calvados Domfrontais, Vieilles Réserve, Victor Gontier 1999 (3.75 / 3)
Vieux Calvados Domfrontais, Lemorton 1984 (4.00 / 3)

Piti oikein katsoa noita Calvadosin merkintöjä Antti Uusitalon mainiosta kirjasta: "Calvados". Siinä on selvitetty seuraavaa: Calvadosta tehdään kolmella alueella: AOC Calvados, AOC Calvados Domfrontais ja Calvados Pays d´Auge.

XO takaa sen, että sekoituksen nuorin tisle on vähintään 6 v. vanhaa
Vieux sekoituksen nuorin tisle on muhinut tammitynnyrissä vähintään 3 vuotta
Vielle Réserve nuorin tisle tammessa vähintään 4 vuotta
Hors d´Age nuorin tisle on vähintään 6 vuotta vanhaa
Domfront on pienin Calvadosin tuotantoalue. Sisältävät vähintään 30 % päärynää

Alain tarjoili myös Pommeauta, joka on mistella tyyppinen tuote. Siinä on tuoreeseen käymättömään omenamehuun (siideriin) lisätty vähintään 1 vuotta vanhaa Calvadosia. Vanhennettu tammitynnyreissä n. 3 vuotta. Pommeau on n. 17 % juoma, joka sopii erilaisten jälkiruokien ja sinihomejuuston kanssa nautittavaksi. Calvadosien kanssa oli tarjolla ranskalaista Limousinista kotoisin olevaa "pannukakkua", clafutieta, johon oikeaoppisesti lisätään kirsikoita siemenineen. Jos siihen käytetään muita hedelmiä kuten esim. luumuja se on nimeltään flognarde.

Ei kommentteja: