tiistai 3. maaliskuuta 2009

Sunnuntaipullo



Sunnuntaipullo Viktória

Alajos Hajba (www.jokikellari.fi) tuo maahan kaimansa Alajos Wunderlichin viinejä Unkarin Villányn viinialueelta. Sain maistaa viinitilan valmistamaa Viktória nimistä viiniä vuodelta 2003. Kyseessä on normaali Bordeaux-sekoitus sisältäen CS 50%, CF 25% ja 25% M.
Viinin väri on tmmanpunaista ja siinä näkyvät täyteläiselle viinille tunnusomaiset raskaat kyyneleet. Tammikypsytys tuo tuoksuun hivenen vaniljaa. Myös selvää tervan tuoksua oli havaittavissa. Maussa oli herkullista luumua ja punaherukkaa. Viinin oli ehtinyt kypsyä tasapainoiseksi ja tanniinit olivat sopivasti pehmentyneet. Ei ihme, että viini on saanut arvostusta myös kansainvälisillä messuilla mm. Wienissä 2007 AWC-näyttelyssä hopeatila. Viinin hinta on Unkarissa 17,87 euroa mikä nostaa sen Suomessa kalliisiin viineihin. Sarjassa on kilpailua mutta Unkarin viinit alkavat saada vähitelle parempaa mainetta. Toivottavasti hintataso saadaan pysymään kohtuullisena.
Nimensä puolesta se sopisi vaikka naapurimaamme prinsessan tuleviin häihin.

4 kommenttia:

Viini-Virén kirjoitti...

Moi,
tunnetko mahdollisesti unkarilaisia viinejä tarkemmin? Ne kun ovat minulle varsin harmaa alue. Sain tulijaislahjaksi viikonloppuna Pannonhalmi Infusio 2006-nimisen unkarilaisen viinin. Lahjan antaja mainitsi, että kyseisen viinin hän on ostanut jokikellarin kautta. Jokikellarin sivuilta en tällaista viiniä löytänyt, eikä Googlestakaan ollut hirvittävästi apua. Kiinnostaisi tietää mitä on odotettavissa kun pullo aikanaan avataan.(alkoholi-% 15,5 hieman epäilyttää)

Anonyymi kirjoitti...

Eiköhän tuo Alajos meitä pian valista. Välitin hälle kysymyksesi.

Iskurit kirjoitti...

Tässä Alajoksen vastaus:
Pannonhalma on "Unkarin Alsace" ja tämä benediktiinimunkkien omistama
viinitila on Unkarin vanhin rekisteröity tila. Perustettiin 993 (ks.
Infusion etiketti) ja lukuunottamatta kommunismin 60 vuotta, se on
yhtämittaisesti tuottanut viiniä. Mainitun 60 vuoden ajan munkit olivat
maanpaossa ja viinitila kolhoosina.

Vuonna 1989 munkit ovat palanneet luostariinsa, mutta omistussuhteen
epäselvyyksien johdosta 400 hehtaarin viinitila ei saatu takaisin.
Avustuksien avulla ostettiin kuitenkin takaisin 60 hehtaaria ja
tuotanto alkoi uudelleen. Ensimmäinen lanseeraus oli vuonna 2004, se
oli kuuluisaksi tullut valkkari Tricollis Cuvée (Riesling,
Welchriesling, Gewurtztraminer).

Infusio 2006 (tehy 8500 pulloa) on hetkessä loppuun myyty. Suomeen
kulkeutui vain joitakin kymmeniä pulloja, Jokikellari Oy:n opastuksella
suoraan tuottajalta ostettuna. Infusio on täysverinen prestigeviini, CF
(60%) ja Merlot yhdistelmä. Mitä siis Vireniä odottaa, kun avaa pullon:
uskoisin, että hyvin positiivinen yllätys, varsinkin jos malttaa
tuulettaa viinin n. tunnin ajan ennen maistamista. Korkea alkoholi on
erinomaisen viinivuoden oiku, ja sen tuntuma häviää tuhdin, hieman
Amaronen piirteitä (ei makeutta kuitenkaan) omaavan viinin mausta. Nimi
"Infusio" ei ole lääketieteellinen. Luostarin perinteissä oli 3:n
laatuluokan viinit. Alin taso oli "palvelijaviini", tavalliseen
käyttöön on tarkoitettu "konventtiviini" ja retriitti- piispan
vierailu- ym. tarkoitusiin oli "Infusio" siis henkistä laatua olevaa
latautumista varten tarjottu huippuviini. Viinille (avamattomana)
tuottaja povaa 6-10 vuotta säilyvyyspotentiaalia. Ks. lisää www.
apatsagipinceszet.hu .

Odotan jännityksellä uutta vuosikertaa. 2007 - jos mahdollista - oli
vielä parempi viinivuosi Unkarissa, kuin 2006. Infusio 2007
lanseerataan vasta lokakuussa tänä vuonna.

Jokikellari Oy:n kotisivu on pahasti rempallaan, parhaillaan
uusittavana. Toivon, että editoitava uusi sivusto tulee hälventämään
Suomessa yleisesti vallitsevaa harmautta unkarilaisviinien yllä.

Terv. Alajos

Petra Rutanen kirjoitti...

Terve! Toivottavasti kommentit tulevat tietoosi näin vanhemmistakin teksteistä.
Sain tällaisen Viktoria -pullon äitiltä jokin aika sitten Unkarin tuliaisina. Osaisitko kehua viinille ruokaisaa kumppania?:)