sunnuntai 1. helmikuuta 2009

SunnuntaipulloAvasin jälleen yhden Beaunesta ostamani burgundilaisen. Tällä kertaa se oli vuoden 2001 Vosne-Romanée, jonka oli Moillardin viinitilan valmistama. Ihmettelin pullon etiketissä olevaa numeroa (01082) ja kauniin sinetin alla olevaa tekstiä "Tastevinage". Googlaamalla selvisi, että joka vuosi pari viikkoa ennen pääsiäistä kokoontuu "Confrérie des Chevaliers du Tastevin" eli maistiaiskipporitarien veljeskunta Clos de Vougeotin linnaan maistelemaan sokkona burgundin viinejä. Jos ne läpäisevät vaadittavat laboratoriotutkimukset sekä ritarien makunystyrät ne ovat oikeutettuja käyttämään kyseistä sinettiä etiketissä. Sinetti takaa, että viini on laatutavaraa. Jos jollain sattuisi olemaan valittamista säilöö veljeskunta muutamia pulloja kutakin plaatua linnan kellariin, josta ne voidaan ottaa tarvittaessa referenssiksi.
Tämä kyseinen viini oli yhä täysin moitteettomassa kunnossa mutta mielestäni sen alamäki oli jo alkanut. Viini olikin läpikäynyt veljeskunnan testin jo vuonna 2004.
Testin läpikäyvät viinit saattavat olla hintahaarukassaan hyvinkin erilaisia. Kun muut marketista ostamani viinit ovat pyörineet siinä 20 euron kieppeillä tämä kyseinen viini ei maksanut kuin 5.95 euroa ja hinta/laatusuhde oli oivallinen.

Ei kommentteja: