torstai 31. heinäkuuta 2008

Texas vs. New York



Testasimme tänään outoja ja mielenkiintoisia viinejä. Laatuja oli 3 valkoista ja 3 punaista. Puolisokkoina tiesimme, että valkoisista 1 oli Texasista ja 2 New York Statesista. Punaisista 2 Texasista ja 1 New Yorkista. Rypäleiksi paljastui 2 Chardonnaytä ja 1 Viognier. Punaiset olivat kaikki eri rypäleitä: Black Spanish, Cabernet Sauvignon ja Sangiovese. Viinit olivat:

Treleaven 2005, Chardonnay, New York State, King Ferry Winery
HB Haigh-Brown Chardonnay, Lichtfield Connecticut
LLano 2005 Viognier, Llano Estacado Winery

Dry Comal Creek 2006, Black Spanish, Texas
Laurel Lake Vineyards 2003, North Fork of Long Island, New York Cabernet Sauvignon
Flat Creek Estate 2005, Texas Hill County, Sangiovese

Emme pisteyttäneet viinejä mutta tässä henkilökohtaiset pisteeni skaalalla 1-5:
2, 2, 2, 3, 4, 4

lauantai 26. heinäkuuta 2008

Maistingit Liedossa



Vertailimme Liedossa Uuden- ja Vanhan Maailman viinejä. Rypäleiksi valittiin valkoisista Sauvignon Blanc ja Riesling. Punaisista oli mukana Primitivo (Zinfandel) ja Pinot Noir. Viinit olivat:

Valkoviinit:

1) Petit Bourgeois Sauvignon Blanc, Loire, Ranska (Alkon nr. 570617 ja hinta 9,99euroa)
2) Montana Marlborough Sauvignon Blanc, Uusi-Seelanti (Alkon nr. 954687 ja hinta 10,22).

3) Hattenheimer Pfaffenberg Riesling Kabinett Trocken, Rheingau, Saksa
(Alkon nr. 578667 ja hinta 12,98 euroa)
4) Kim Crawford Dr Riesling, Marlborough, Uusi Seelanti (Alkon nr. 532037 ja hinta 13,99 euroa)

Punaviinit

5) Allora Primitivo, Apulia, Italia (Alkon nr. 458867 ja hinta 8,99 euroa)
6) Gnarly Head Old Vine Zin, Kalifornia, Yhdysvallat (Alkon nr. 405157 ja
hinta 9,99 euroa)

7) Bouchard Bourgogne Pinot Noir, Bourgogne, Ranska (Alkon nr. 006121 ja hinta 13,67)
8) Montes Limited Selection Pinot Noir, Casablanca Valley, Chile (Alkon nr. 443697 ja hinta 10,99 euroa)

14 maistelijan mielestä voittajina selviytyivät Uuden Maailman viinit ja illan parhaaksi valittiin nr. 6

maanantai 21. heinäkuuta 2008

Miso-keitto




Tänään soppailimme japanilaista Miso-keittoa. Olen muutaman kerran maistanut kyseistä keittoa eri japanilaisissa ravintoloissa mutten ole siihen koskaan tykästynyt. Keitto on kuitenkin ihmeen suosittu ympäri maailmaa ja nykyisin sitä saa myös ns. pussikeittona mikä tarkoittaa, että lisäämällä pussin aineosien päälle pelkästään kiehuvaa vettä saa muutaman minuutin haudutuksen jälkeen valmista misokeittoa.
Me kuitenkin teimme keiton kasviskuutioista tehtyyn liemeen. Lisäsimme siihen misopastaa, hiukan makeaa riisiviinaa (mirin), pilkottua siitakesientä ja purjoa. Lisäsimme keittoon myös pikanuudeleita, jotka kypsyvät kolmessa minuutissa. Lopuksi lisättiin keittoon vielä 250 g tofua ja ei muuta kuin syömään.
Juomaksi oli valittu varmuuden vuoksi kolmea erilaista viiniä:
Kuohuvaa Raymond Morinin tuottamaa roséeta Domaine du Landreausta, Loiren alueelta, Lurtonin veljesten valmistamaa roséeta Syrah-rypäleistä, Languedocin alueelta ja tietenkin sakea (Junmai Ginjo) pienessä 180 ml pullossa.
Täytyy sanoa, etten oikein ole mieltynyt sakenkaan makuun. Mielestäni siinä on laimennetun pontikan tuntua, joten parhaiten tämän japanilaisen keiton kanssa toimi Lurtonin veljesten Syrah rosée.
En vieläkään tykästynyt Miso-keittoon, jossa mielestäni on outo suolainen ja hiukan keinotekoinen maku. Ehkä pitäydyn sushien syöntiin, jotka mielestäni ovat hyvinkin herkullisia.

tiistai 15. heinäkuuta 2008

Savoy



Kävimme testaamassa Helsingin ravintola Savoyn Stockmannin kanta-asiakkaille tarjoaman lounaan. Oli hieno kesäpäivä ja kattoterassilta oli mahtavat näkymät yli Helsingin. Alkupalana osa meistä söi suoraan Stavangerista toimitettua silliä ja toiset katkarapucocktailin. Pääruokavaihtoehdot olivat paistetut ahvenfileet tai sallalaista poroa foyot kastikkeella. Jälkiruokana joko mansikoita tai suklaamössöä.Ravintolan sommelier Antti Uusitalo tiesi tasan tarkkaan mikä viini sopi eri annosten kanssa. Joimme aluksi Bollingerin Special Cuvéetä ja siinä rinnalla testasimme demeter (luomu) samppanjaa nimeltään Fleurie. Ahventen kanssa sopi hienosti Bründlmayerin Grauburgunder (Pinot Gris) ja poro hukuttautui mielellään Pomerolin Merlo:hon.

maanantai 14. heinäkuuta 2008

Kreikkalaista



Olin tänään mukana kun naapurissani siunattiin uuden kreikkalaisen ravintola Athenen toiminta. Helsingistä asti oli isä Mitro saapunut rekvisiittansa kanssa toimitusta suorittamaan. Aluksi siunattiin vesi kulhossa upottamalla siihen pyhä risti. Senjälkeen isä Mitro upotti veteen basilikanipun ja pirskotti sillä siunattua vettä ympäri ravintolasalia keittiötä unohtamatta. Pöydät notkuivat kreikkalaisia alkupaloja.









Isä Mitro ja Athenen omistaja Mihailos








Punaista kreetalaista ja retsinaa















Lopuksi tunti tanssia

torstai 10. heinäkuuta 2008

Sipulisoppailua


Teimme tänään sipulikeittoa hiukan erilaisella konseptilla mutta silti kyseinen keitto tuo aina mieleen Pariisin entisten hallien tunnelman. Keskiyöllä koleassa ilmassa, keskellä logistista ihmettä, kuumaa sipulikeittoa ja halpaa punaviiniä. Se on jäänyt lähtemättömästi mieleen. Johtui kai osittain myös kainalossa majailevasta ruotsinsuomalaisesta blondista (silloin ei vielä sanalla blondi ollut ikävää sivumakua). Valmistimme sopan paahtamalla pilkotut sipulit ensin kuumassa uunissa ja hukuttamalla ne senjälkeen punaviiniin (Equinox, U.S.A.) ja lihaliemeen. Kypsymisen jälkeen tarjoiltiin keitto juustolla kuorutetun leivän kanssa.

Kokeilimme kolmea erilaista viiniä: punaista Ch.Carsinia 2000, La Baume 2004 Sauvignon Blanc, Pays d´Oc ja uutuutena urugualaista S.B. 2008 nimeltä Marichal. Sipulikeiton kera sopi erityisen hyvin juuri etelä-ranskalainen S.B.

torstai 3. heinäkuuta 2008

Beaujolais 2



Käväisimme maistelemassa loputkin Alain Lauden Beaujolais viineistä. Nyt oli maistelijoita vain 7, joten maksimi pistemäärä olisi voinut olla 35






1) Moulin à Vent, Dom. Des Vignes du Trenblay, 2006 (pisteitä 26/35)
2) Morgon La Voûte Saint Vincent, 2006 (19/35)
3) Régnié Dom. Prolange, 2005 (22/35)
4) St.Amour, Dom. de l´Ancien Relais, 2006 (24/35)
5) Chénas, Dom.Pascal Colvray, 2007 (18/35)
6) Beaujolais Villages, Dom. De la Madone, 2007 (15/35)
7) Beaujolais Carlon, Cuvée vieilles vignes, 2006 (18/35)

tiistai 1. heinäkuuta 2008

Soppailuviinejä


Teimme Sarimon Sepon kanssa tulevaan soppailukirjaamme taas koekeitot gazpachosta ja thaikeitosta. Gazpachon kanssa nautimme mukavaa espanjalaista Cavaa ja hiukan tulisen thaikeiton kanssa toimi hyvin puolimakea Gewürztraminer. Cavaa tekee suuri sherrytalo Gonzales Byass. Ja ainakin tavallista brutia saa Alkon tilausvalikoimasta hintaan 8,22 euroa. En enää muista mistä tämän Gran Reserva Vintage 2001 olen hankkinut mutta oli yhä täysin kunnossa. Gewürztraminer oli Gisselbrechtin tuotantoa. Siinä on sokeria 16 g/l mutta happoja ehkä olisi saanut olla enemmän. Tässä niitä oli 4,5 g/l. Hinta kuitenkin kohtuullinen eli 12,84 euroa