maanantai 22. kesäkuuta 2009

Vacqueiras II


Nyt on Alainin kaappi tyhjennetty Vacqueiraksen viineistä. Maistelimme 22.6.2009 viimeiset näytteet. Meitä ei ollut kuin 7 maistelijaa, joten pisteiden keskiarvot on laskettu. Voit verrata niitä Vacqueiras I kanssa. Tässä viinit ja henk.koht. pisteeni / ryhmän pisteet ja keskiarvo.


1) Seigneur de Lauris, Dom. JM Arnoux 2003 (3 / 23) Keskiarvo = 3.29
2) Dom. "Le Couroulu" Cuvée Vieilles Vignes 2004 (4 / 25) Ka = 3.57
3) Ch. de Montmirail, Cuvée des deux frères 2007 (5 / 30) Ka = 4.29
4) Dom. "le Sang des Cailloux" Cuvée Azalais 2006 (4 / 23) Ka = 3.29
5) Dom. de la Monardière, Les deux Monardes 2007 (4 / 26) Ka = 3.71
6) Dom. "Montirius" Carriques 2007 (4 / 25) Ka = 3.57
7) 1717 du Dom. JM Arnoux 2005 (5 / 31) Ka = 4.43

Hinnat vaihtelivat Suomeen tuotettaessa 12 - 14 euroa. Kallein oli n:o 7 n. 21 euroa
N:o 6 on luomuviini ja biodynaamisesti viljelty. Voittajana selviytyi illan kallein n:o 7 mutta hyvänä kakkosena ja varmasti hintansa väärtinä oli n:o 3.


Bonuspullona antoi Alain maistaa Alkoonkin mahdollisesti tarjottavaa Vin pays d´Oc nimeltään Vieux Clocher. Viini on saman tuottajan valmistama kuin n:o 1 ja 7. Rypäle on Syrah ja hinta n. 7 euroa.

perjantai 19. kesäkuuta 2009

Johannes 2009


Taas on Johannesta vietetty perinteisellä tavalla eli ystävien luona Raisiossa. Tässä tämänkin blogin teksti viime vuodelta:

"Juhannusaatto meni soppailun ja muunkinlaisen mässäilyn merkeissä. Soppana tehtiin caribialainen äyriäiskeitto ja sille tuntui parhaiten sopivan Yalumban Riesling. Vaikka Pietrafittan nimi ainakin ruotsinkielisiä hymyilyttää, oli Vernacciasta tehty valkkari liian pliisua hiukan tulisellekin keitolle. Grillattujen karitsanfileiden kanssa Burgundilainen Pinot Noir oli mielestäni sofistikoitunut ja kompleksinen viini vaikka muu seurue sitä vähätteli ja siirtyi australialaiseen syrahiin"

Tänä vuonna söimme alkupaloina konjakkigraavattua lohta. mätimössöä ja Jussi Jurkan reseptin mukaan valmistettua silliä. Kaiken tämän kruunasi tietenkin Turun torin Elvikseltä ostetut uudet puikulat. Pääruokana paistoimme nieriää ja katkarapuja lisukkeina bataattipaistosta ja parsakaalia. Jälkiruokana mascarpone-mansikkakakku, jossa kostukkeena oli käytetty makeaa sherryä.
Viineinä oli Vouvray Tête de Cuvée Brut, Leyda Sauvignon Blanc Chile 2008 ja Domaine Saint Paul, Chateauneuf-du-Pape 2006. Kuva on valitettavasti melko valaistunut mutta niin olivat nauttijatkin.

maanantai 15. kesäkuuta 2009

Vacqueiras I


Olimme pitkästä aikaa maistelemassa Alain Lauden maahan tuomia viinejä. Nyt oli vuorossa Vacqueiras ja tässä eka sitsissä maistelimme 8 erilaista alueen viiniä. Kaappiin jäi vielä 8 seuraavaa tastingiä varten. Tässä maistelemamme viinit ja suluissa pisteet 1-5 skaalalla keskiarvo / henk.koht. Meitä oli yhteensä 9 maistelijaa kun otetaan Alainin kesäharjoittelija mukaan. Tämä miellyttävä kaveri opiskelee kauppatieteitä ja on kotoisin Le Mansista, jossa niitä hurjia vuorokauden mittaisia autokilpailuja pidetään.

1) Dom. de la Charbonnière 2007 (32 / 4) Keskiarvo = 3.56
2) Dom. de Fontavin 2007 (29 / 3) Ka = 3.22
3) Ch.des Roques 2006 (31 / 4) Ka = 3.44
4) Dom. du Pesquier 2007 (33 / 3) Ka = 3.67
5) Dom. de l´Espigouette 2006 (33 / 4) Ka = 3.67
6) Dom. de St. Pierre 2005 (32 / 4) Ka = 3.56
7) Dom. JM Arnoux, Vieux Clochet, Classic C 2007 (32 / 3) Ka = 3.56
8) Dom. JM Arnoux, Vieux Clochet 2006 (31 / 2) Ka = 3.44

Kun haluttiin saada illan voittajaviini esille niin kilpailutettiin vielä rinnakkain numerot 4 ja 5. Lopputulos oli numero 4 voitto


Alain tuo maahan myös loistavia pateita, jotka maistuvat viinin kuin viinin kanssa.

keskiviikko 10. kesäkuuta 2009

Kesäviinit 2009


Turun munskat piti viimeisen sitsinsä ennen kesälomia 9.6.2009 Juseliuksen talossa maistelemalla kesäviinejä puheenjohtajansa Kari Koivurannan johdolla. Vaikka sana "kesäviini" johdatteleekin mielet keveisiin pirskahteleviin valkoviineihin oli Kari valinnut maisteltaviksemme 3 valkoista ja 3 punaista erityyppistä viiniä. Varmasti näistä osa tulee olemaankin juomia kesäisissä tilaisuuksissa mutta ainakin punaviinit olivat niin tuhtia kamaa, että vaativat seurakseen kunnon grillipihviä. Kesä tai ei mutta viinit olivat hyviä ja Alkon hyllyiltä noudettavissa. Tässä viinit ja suluissa henk.koht. pisteeni skaalalla 1-5:

Cono Sur Riesling 2008, Chile (4)
Brown Brothers Dry Muscat 2008, Australia (3)
Lahn Sauvignon DOC Alto Adige 2008, Italia (3)

MontGras Carmenère-Shiraz 2008, Chile (4)
Wallace 2006, Glaetzer Wines Australia (3)
DFJ Tinta Roriz & Merlot, Estremadura Portugal 2005 (3)

Näiden kuuden aperitiivin jälkeen osa jäsenistä lähti vielä Samppalinnaan jatkoille ja vaikka sataa tihuutteli niin siinä oli varsinaista kesätunnelmaa ihan tarpeeksi. Rehevä ympäristö ja vain kesäisin auki oleva ravintola huokuivat historiaa ja menneiden aikojen muistoja. Omakohtaisesti muistan miten olen leikkinyt Samppalinnan orkesterikorokkeen alla Nyströmin Putten kanssa. Hänen äitinsä Alma Nyström omisti silloin tämän ravintolan. Putte muutti aikanaan Helsinkiin ja villinä kaverina kiipeili talojen katoilla. Sieltä hän eräänä päivänä putosi ja menetti näin kovin varhain henkensä. Kun täytin 21 vuotta vietettiin synttäreitäni tietenkin Samppalinnassa koska oli toukokuu ja anniskelu luvallista. Myöhemmin vietimme siellä vaimoni kanssa hääpäiväämme sekä muutama vuosi sitten kokiksi valmistumistani. Vaikka ravintolassa tarjoilu oli nyt melko hidasta ja uutuuden kankeata niin miellyttävä tarjoilijatar, hyvä ruoka ja asiakasetu korvasivat tämän puutteen.

torstai 4. kesäkuuta 2009

Portugalilaisia

Pruuvareiden viinikoulu käsitteli 4.6.2009 Portugalia ja sen erilaisia viinejä. Rainer Kosken johdolla kävimme läpi eri alueita ja seuraavat viinit oli maisteltavina. Viinejä ei pisteytetty mutta henkilökohtaiset pisteeni (1-5) olen pannut sulkeisiin.
1) Casa do Valle Vinho Verde 2007 (3)
2) Redoma Branco 2006, DOC Douro (3)

3) Fonte do Beco 2007, Terras do Sado (3)
4) Quinta de Chocapalha 2005, Estremadura (2)
5) Esporão Reserva 2005, DOC Alentejo (3)
6) Redoma Tinto 2004, DOC Douro (4)

perjantai 29. toukokuuta 2009

Saksalaista

Kuvassa Kirsi Hassler miehineen edustamassa

Saksan viinitiedotus järjesti Ravintola Sipulin talvipuutarhassa 28.5.2009 tilaisuuden, jossa saksalaisten tuottajien lisäksi oli läsnä muutamia suomalaisia maahantuojia. Rieslingin sijasta päivän sankarina esiintyikin Silvaner, joka täyttää tänä vuonna 350 vuotta. Ensimmäiset maininnat Silvanerista ovat Würzburgin lähellä olevasta Castellin kylästä vuodelta 1659. Olen aina pitänyt Silvaneria hiukan mitättömänä rypäleenä vaikka olenkin tykästynyt Frankenin Bocksbeutel viineihin. Ensimmäinen viini, jota tilaisuudessa maistoin oli Kirsi Hasslerin ja hänen miehensä Andyn maahantuoma Horst Sauerin (www.weingut-horst-sauer.de) valmistama Escherndorfer Lump 2007 Silvaner Spätlese trocken. Sillä on hintaa 16,10 euroa mutta oli todella hintansa väärti. Vaikka sen jälkeen maistoin monia hienoja Rieslingejä ja Eisweineja niin tämä ensimmäinen viini jäi parhaiten mieleen. Saksassa on viininviljelypinta-alaa yhteensä 102.026 ha ja tästä on Silvanerin osuus 5.261 ha. Eniten tätä rypälettä viljellään Rheinhessenissä ja vasta toisella sijalla on Franken. Jos verrataan vuotta 2008 edelliseen niin voidaan todeta kasvua Rieslingin, Grauburgunderin ja Weissburgunderin viljelyssä kun taas Silvanerin viljelyssä voitiin todeta pientä laskua.











Vasemmassa kuvassa opettaja Anu Elomaa ja viinipro Hanna Ylitolppa-Keto arvioivat tuotteita.
Oikeanpuoleisessa kuvassa poseeraa Anu Artevinon tontilla

lauantai 23. toukokuuta 2009

Lauantai pullo


Maistelimme aikoinaan Alain Lauden luona useita eriä Chateauneuf-du-Papen alueen viinejä. Tässä 19.1.2009 maistelemamme viinit:
1. Domaine Benedetti, 2004 (Luomu) Pisteitä 35/11 (henk.koht. 4)
2. Domaine St.Paul Syrah, 2006, 45/11 (4)
3. Dom.Roger Sabon Cuvée Traditionelle, Les Olivets,2006, 31/11 (3)
4. Dom. des Fines Roches 2003, Vignobles Mousset-Barrot, 45/11 (4)
5. Domaine de Cristia 2006, Vieilles Vignes 40/11 (4)
6. Cuvée du Vatican 2006, 44/11 (3)
7. Domaine de la Solitude 2001, Cuvée Barberini 47/11 (4)
Kaikki olivat hyviä mutta ylitse muiden maistui Domaine Saint Paulin viini vuodelta 2006. Se oli saavuttanut hopeisen mitalin vuonna 2008 Pariisin Concours General Agricole kilpailussa. Viini on 100 % Syrah-lajiketta. Rypäleet tulevat vanhoista köynnöksistä, joiden keski-ikä on 35 vuotta. Tuotto on 25 hl/ha. Viini kypsyy vähintään vuoden tammitynnyreissä, joista 25 % on uusia. Viiniä voi vanhentaa 3-20 vuotta.
Ostimme sitä laatikoittain ja tänään vasta korkkasin ensimmäisen pullon enkä pettynyt nytkään. Varsinkin paahtopaistin kera sopi todella hyvin.
Hinta valitettavasti nousi hiukan yli 19 euron/pullo.