perjantai 24. helmikuuta 2012

Alkoovi Hajballa

Alajos ja Varpu olivat taas kerran vierailleet Unkarissa ja tuoneet mukanaan muutamia loistavia esimerkkejä unkarilaisesta viinikulttuurista. Alkoovi kokoontui 24.2.2012 niitä naatiskelemaan. Aloitimme Alajoksen sukulaisten lahjoittamalla hiukan erilaisella palinkalla (cseresznyepalinka). Se oli tehty villeistä hapankirsikoista (meggy) ja oli todella aromaattista ja pehmeää. Varsinainen viinitasting aloitettiin myös hiukan harvinaisemmalla valkoisella Kadarkalla, joka oli yllättävän pirtsakkaa ja hedelmäistä kevyttä viiniä. Sen rinnalla maistelimme Tokajin Dobogo viinitalon valmistamaa 100 % Furmintia, jonka rypäleet on kerätty yli 30 vuotta vanhoista köynnöksistä.
Punaviinit aloitimme maistelemalla Egerin alueen Grof Buttleria, joka on valmistettu Pinot Noirista ja Cabernet Sauvignonista. Seuraavaksi siirryimme Villanyn alueen Duennium viiniin, joka on sekoitus Caberbet Sauvignonista ja Cabernet Francista. Tätä Vylyanin viinitalon lippulaivaa ei tehdä kuin parhaimpina vuosina. Nyt nautittu viini oli 5. valmistettu vuosikerta. Kuudes vuosikerta on tehty vuonna 2006. Myös seuraava viini oli Villanyn alueelta. Sauska viinitehdas tekee Cuvée 7 nimistä viiniä neljästä eri lajikkeista: 42% Merlota, 26% C.S., 21% C.Francia ja 11% Syrahia.
Seuraavat 2 viiniä olivat Taklerin viinitalon tuotteita Szekszárdin alueelta. Toinen oli Bikaver seos (Kekfrankos, Merlot, C.F., C.S ja Kadarka) ja toinen 100% C.F.
Bonuspullona nautimme hanhenmaksan kera 6 puttonyosin Tokajia. Tässä viinit pisteytettynä skaalalla 1-5 (henk.koht.pisteet / 7 testaajan yhteispisteet)

1) Valkoinen Kadarka (4 / 22)
2) Tokaji Betsek Furmint 2010 (5 / 29)

3) Grof Buttler "B" 2005 (4 / 28)
4) Villany Duennium 2003 (4 / 23)
5) Sauska Cuvée 7 2007 (5 / 29)
6) Takler Bikaver 2007 (4 / 29)
7) Takler 100% C.F.2007 (4 / 34)

Ei kommentteja: