maanantai 26. huhtikuuta 2010

Kauppahallin viinijuhla

Turun Kauppahallissa järjestettiin 23. - 24.4.2010 viini- ja ruokajuhla, jonka takana olivat Rocca Catering (Aki Wahlman) ja Visto Vin Kokkolasta (Virpi Sorvisto). Virpi on järjestänyt muutamia viinijuhlia Kokkolaan mutta nyt hän päätti Akin innostamana tuoda juhlat Turkuun. Kauppahallin puitteet soveltuivat hyvin tällaisen juhlan pitoon ja kiitettävästi mukaan oli tullut viinien maahantuojia likaisen tusinan verran. Mukavasti oli hallin omatkin kauppiaat innostuneet valmistamaan makupaloja viinien kanssa nautittaviksi. Pääsylippu pelkästään maksoi 8 euroa ja kun siihen vielä sijoittaa makupaloihin 3 euroa / pieni maistelupala ja 1,5 euroa viinintilkkaan niin ei tilaisuus kovin halpa ollut. Tunnelma oli kuitenkin miellyttävä ja kansa viihtyi. Itse maistelin Jaquessonin Cuvée samppanjaa yhdellä lipukkeella ja maukasta paahtopaisti voileipää toisella enkä pitänyt 4,5 euron pietiä pahana. Mielenkiintoista oli maistella myös suomalaisen viinitilan La Molinetan viinejä. Tila on suomalaisen osuuskunnan omistama vetäjänä Tampereelta Timo Jokinen. Mukana on myös Turun grand old man Pentti-Oskari Kangas. Maistelin Mistela nimistä jälkiruokaviiniä, jota talon edustaja väitti luonnolliseksi viiniksi ja minä puolestaan väkevöidyksi. Asia ratkennee jossain vaiheessa, josta lupaan ilmoitella erikseen. Molinetan tontilla viihtyi myös rotisseurien Turun voutikunnan puheenjohtaja Turkka Oiva.











Mukana oli myös Torresin missionääri Jari Lahdenperä, joka vahvisti kaupungilla liikkuvat juorut, että Torres avaa oman viinibaarinsa Hesaan Espan varrelle ja Jaristakin tulee sitten baarinpitäjä mikä ei tietenkään estä Torresin tuotteiden tunnetuksi tekemistä. Toivokaamme hänelle onnea ja menestystä. Poiketaan baarissa kunhan ensin pääsee vappuhulinoiden keskellä aukeamaan.

maanantai 19. huhtikuuta 2010

Munskien kuoharit

Munskänkarna Aboa (36 jäsentä) istuskeli 19.4.2010 historiallisen Julinin talon yläkerrassa maistelemassa muutamaa kuohuviiniä ja samppanjaa. Tässä näytteet ja arvostelut skaalalla 1-5 (henk.koht / yhteispisteet):



Viña Cimbron Brut, Espanja, 15,91 euroa (3 / 64)
Chateau Vincent Extra Brut, Unkari, 18,34 euroa (3 / 74)
De Venoge Brut Blanc de Noirs, Champagne, 44,60 euroa (4 / 104)
Taittinger Brut Réserve, Champagne, 42,90 euroa (5 / 124)
Louis Roederer Brut Premier, Champagne, 47,80 euroa (4 / 143)
Charles Heidsieck Brut Réserve, Champagne, 43,60 euroa (3 / 138)

Ch. Vincent on mielenkiintoinen unkarilainen kuohuviini, joka on tehty 100 % Chardonnaystä. Se on saatavissa Alkon tilausvalikoimista ja maahantuojana on Turun munskien jäsen Alajos Hajba (Jokikellari Oy). Siinä on mukavasti happoja (6,6 g/l) ja jonkin verran sokeria (9 g/l). Uutospitoisuuskin on yli pureskeltavan rajan eli 34 g/l)

Viskiä, viskiä

Turun Teerenpeli järjesti 16.4.2010 pienimuotoisen viskikoulun asiakkailleen. Lahdesta asti oli tullut myyntipäällikkö Pekka Marjamaa kertomaan skottiviskien valmistuksesta. Mukavan luennon ohessa maistelimme 4 eri viskilaatua, joista 3 oli single malt laatua ja 4. oli vanha kunnon Johnny Walker, joka still going strong ja oli esimerkkinä skottilaisesta blended whiskystä.
Muut laadut olivat Isle alueen 10 v. vanha Laphroaig, Highland Parki 12 v vanhaa ja yhtä iäkäs Balvenie.
Viskit oli mukavasti valittu ja niissä oli selvät makuerot. Laphroaig selvästi savuisinta verrattuna muihin. Henkilökohtaisesti pidin eniten selvän makuisesta Balveniesta

keskiviikko 14. huhtikuuta 2010

Sherry


Eilen julkistettiin Antti Uusitalon uusin viinikirja pelkistetyltä nimeltään "Sherry". Tilaisuus pidettiin ravintola Carelian tiloissa ja sitä edelsi mukavat maistiaiset pienelle lehtimies-, ravintola ja ystäväporukalle. Antti on hyvin perehtynyt aiheeseen ja oli tehnyt siitä opettavaisen power-point esityksen. Teorian lisäksi pääsimme kokeilemaan seitsemää eri sherry-tyyppiä:




Emilio Lustau - El Puerto Fino (El Puerto de Santa Maria)
Emilio Lustau - Jarana Fino (Jerez de la Frontera)
Emilio Lustau - Papirusa Manzanilla (Sanlucar de Barrameda)
Gonzales Byass - Croft Original Pale Cream Sherry
Gonzales Byass - Alfonso Oloroso Seco
Gonzales Byass - Del Dugue Amontillado Viejo
Gonzales Byass - Néctar P.X.

Mielenkiintoista oli maistella rinnakkain kolmea ensimmäistä finoa. Sama valmistaja, samat rypäleet, sama tekniikka mutta eri kaupungit. Viineissä oli selviä eroja. Henkilökohtaisesti pidin eniten ensimmäisestä mutta kun maistelin niitä tuoreen osterin kanssa, kohosi kolmonen parhaimmaksi. Myös kumpikin Oloroso olivat mieleeni ja vanhan miehen mieltä kohotti etenkin viimeisenä tarjottu siirappimainen P.X.

Tämän pienen intiimin maistelun jälkeen siirryimme viralliseen julkistamistilaisuuteen, jossa puheenvuoron käytti Antin lisäksi Atena Kustannus Oy:n puolesta Hanna-Leena Soisalo. Kyseinen kirja on nyt Antin kolmas konjakin ja calvadosin jälkeen kirjoittama. Välit kustantajaan ovat selvästi hyvät ja toimivat.

Carelian kokkipojat olivat loihtineet julkistamistilaisuuteen mahtavan tapaspöydän, joka hyvin kruunasi Antin kirjan. Jäämme odottamaan seuraavaa, jonka aihe on jo varmasti tiedossa päätellen Antin ja kustantajan edustajan salaperäisestä hymystä.

tiistai 13. huhtikuuta 2010

Alkoovi 2

Huomasin, että maahantuomani viinit alkavat ikääntyä. Koska oma ja vaimoni maksa ei pidä siitä, että yritämme juoda varastoituja viinejä kilpaa ennenkuin viinit tai me menemme överiksi niin päätin herätellä aikanani kokkikurssilla perustamani viinikerhon, Alkoovin, uudelleen henkiin. Ajatuksena on kutsua ystäviä apuun. Eka sitsi pidettiin kotonani 10.8.2009 ja pöydän ympärille kerääntyi avuksi 4 ystäväämme. Nyt 13.4.2010 toteutimme Alkoovin toisen sitsin ja tällä kertaa meitä oli yhteensä 8 lipittelijää. Kellaristani olin taas kaivanut esiin muutaman hiukan oudomman tuotteen. Pisteytimme taas viinit tavan mukaan asteikolla 1-5 ja tässä tulos.

1)Bibaia Xopa, Sauvignon Blanc 2008, Kreikka (3/24)
2)Vinag d.d. Maribor, Lazki Rizling 2002, Slovenia (4/29)
3)Edi Simcic Duet 2000, Slovenia (3/26)
4)Marsovin Merlot 2001, Malta (3/18)
5)Wilhelm Walch Blauburgunder, Südtirol (3/21)
6)Württenberger Wills Acolon 2002, Saksa (korkkivikainen)