perjantai 29. toukokuuta 2009

Saksalaista

Kuvassa Kirsi Hassler miehineen edustamassa

Saksan viinitiedotus järjesti Ravintola Sipulin talvipuutarhassa 28.5.2009 tilaisuuden, jossa saksalaisten tuottajien lisäksi oli läsnä muutamia suomalaisia maahantuojia. Rieslingin sijasta päivän sankarina esiintyikin Silvaner, joka täyttää tänä vuonna 350 vuotta. Ensimmäiset maininnat Silvanerista ovat Würzburgin lähellä olevasta Castellin kylästä vuodelta 1659. Olen aina pitänyt Silvaneria hiukan mitättömänä rypäleenä vaikka olenkin tykästynyt Frankenin Bocksbeutel viineihin. Ensimmäinen viini, jota tilaisuudessa maistoin oli Kirsi Hasslerin ja hänen miehensä Andyn maahantuoma Horst Sauerin (www.weingut-horst-sauer.de) valmistama Escherndorfer Lump 2007 Silvaner Spätlese trocken. Sillä on hintaa 16,10 euroa mutta oli todella hintansa väärti. Vaikka sen jälkeen maistoin monia hienoja Rieslingejä ja Eisweineja niin tämä ensimmäinen viini jäi parhaiten mieleen. Saksassa on viininviljelypinta-alaa yhteensä 102.026 ha ja tästä on Silvanerin osuus 5.261 ha. Eniten tätä rypälettä viljellään Rheinhessenissä ja vasta toisella sijalla on Franken. Jos verrataan vuotta 2008 edelliseen niin voidaan todeta kasvua Rieslingin, Grauburgunderin ja Weissburgunderin viljelyssä kun taas Silvanerin viljelyssä voitiin todeta pientä laskua.











Vasemmassa kuvassa opettaja Anu Elomaa ja viinipro Hanna Ylitolppa-Keto arvioivat tuotteita.
Oikeanpuoleisessa kuvassa poseeraa Anu Artevinon tontilla

lauantai 23. toukokuuta 2009

Lauantai pullo


Maistelimme aikoinaan Alain Lauden luona useita eriä Chateauneuf-du-Papen alueen viinejä. Tässä 19.1.2009 maistelemamme viinit:
1. Domaine Benedetti, 2004 (Luomu) Pisteitä 35/11 (henk.koht. 4)
2. Domaine St.Paul Syrah, 2006, 45/11 (4)
3. Dom.Roger Sabon Cuvée Traditionelle, Les Olivets,2006, 31/11 (3)
4. Dom. des Fines Roches 2003, Vignobles Mousset-Barrot, 45/11 (4)
5. Domaine de Cristia 2006, Vieilles Vignes 40/11 (4)
6. Cuvée du Vatican 2006, 44/11 (3)
7. Domaine de la Solitude 2001, Cuvée Barberini 47/11 (4)
Kaikki olivat hyviä mutta ylitse muiden maistui Domaine Saint Paulin viini vuodelta 2006. Se oli saavuttanut hopeisen mitalin vuonna 2008 Pariisin Concours General Agricole kilpailussa. Viini on 100 % Syrah-lajiketta. Rypäleet tulevat vanhoista köynnöksistä, joiden keski-ikä on 35 vuotta. Tuotto on 25 hl/ha. Viini kypsyy vähintään vuoden tammitynnyreissä, joista 25 % on uusia. Viiniä voi vanhentaa 3-20 vuotta.
Ostimme sitä laatikoittain ja tänään vasta korkkasin ensimmäisen pullon enkä pettynyt nytkään. Varsinkin paahtopaistin kera sopi todella hyvin.
Hinta valitettavasti nousi hiukan yli 19 euron/pullo.

maanantai 18. toukokuuta 2009

Pekka Olkinuora



Pekka Olkinuora piti Munskat Aboalle 18.5.2009 esittelyn edustamistaan viineistä. Tässä maistelemamme viinit. Viinejä ei pisteytetty mutta panen sulkuihin henk.koht. pisteeni skaalalla 1-5.




Domaine de la Tour Boisée, Vin de Pays d´Oc Chardonnay 2008 (2)
Chateau de Marmorières, La Clape, Blanc Sec 2008 (3)
Domaine de la Tour Boisée, AOC Minervois Dom Tour Boisée 2008 (3)¨
Boullault & Fils, Ch. la Touche "Hermine d´Or" 2007 AOC Muscadet (2)
Boullault & Fils, Grande Garde 2005 AOC Muscadet (3)
Cave Irouleguy Andere d´Ansa 2007 (3)
Cave Irouleguy, Xuri Blanc Sec 2007 (4)
AOC Jurancon Sec L´Esguit 2008 (5)
AOC Minervois Domaine Tour Boisée Rosé 2008 (2)
Chateau de Marmorières La Clape Rosé 2008 (3)
Domaine de Cause VdP Cause Rosé 2008 (3)
Domaine de Cause VdP Bouquet de Cavagnac Rosé 2008 (2)
Cave de Tecou, AOC Gaillac Passion Blanc Doux 2003 (3)

torstai 7. toukokuuta 2009

Moscato d´Asti











Moscato d´Astin tuottajat ovat perustaneet yhdistyksen nimeltään Produttori Moscato d´Asti Associati S.C.A. Siihen kuuluu n. 2300 D.O.C.G. Moscato d´Asti rypäleiden tuottajaa. Yhdistyksen edustajat tekevät parhaillaan PR-kiertomatkaa Skandinaviassa. 6.5.2009 oli vuorossa Helsinki, jossa pidettiin seminaari sekä workshop tilaisuus maisteluineen. Paikka oli Ravintola Sipulin talvipuutarha ja mukana oli 17 eri tuottajaa, joista 3 cooperatiivia. Seminaari ei ollut kovin kummoinen. Se pidettiin italian kielellä, joka simultaanitulkattiin suomeksi. Seminaarin jälkeen pyydettiin täyttämään kyselylomake, jossa lähinnä oli esitetty koomillisen tuntuisia kysymyksiä. Esim. kysyttiin mitä oli pitänyt esityksistä: "Alppien vaikutuksesta mikroilmastoon tai opastetusta Moscato d´Asti viinien sokkomaistelusta". Seminaarissa maisteltiin vain yhtä viiniä ja esitelmässä ei lainkaan kosketeltu mikroilmastoja. Mitä voi vastata kysymykseen: "Voisiko Moscato d´Asti mielestänne menestyä Suomen viinimarkkinoilla ?"
Seminaarin jälkeen tarjottiin buffet-lounas, jossa saimme maistella erilaisia italialaisia tuotteita: risottoa, paria tyypillistä Piemontelaista juustoa, erilaisia salamimakkaroita ja jälkiruoaksi Torrenoa, Colombaa ja Panettonea. Mukana oli myös D.Barberon suussa sulavia suklaavalmisteita. Vaikka väitetään, että makeat Moscato d´Astit sopivat niin suolaisten salamimakkaroiden kuin makeiden jälkiruokienkin kera niin olin iloinen, että tuottajilla oli myös valittavana tosi maukkaita Barbera ja Barbaresco viinejä. Kun aikansa oli maistellut näitä makeita melkein samanmakuisia Moscatoja niin oli ilo löytää suuriakin eroja tuottajien valmistamista punaviineistä

Kuvissa eri tuottajat kävivät esittelemässä itsensä seminaarin loputtua ja workshopin aikana bongasin sekä suomen- että ruotsinkielisen Munskänkarna viiniseuran puheenjohtajat maistelemassa Dante Rivettin maukkaita punkkuja.

Kuohuviinit


Rainerin viinikoulussa käsittelimme 7.5.2009 kuohuviinejä. Totesimme taas kerran, että vaikeaa on tunnistaa aito samppanja hyvien kuohuviinien joukosta. Luulin itsekin Cavaa samppanjaksi. Tässä viinit ja henk.koht. pisteeni skaalalla 1-5. Pullot kuvassa ovat eri järjestyksessä.

1) Monmousseau Crémant de Loire 12,98 euroa (4)
2) Guinot Imperial 2004, Crémant de Limoux 19,89 euroa (2)
3) Montaudon Réserve Première Brut Champagne 32,90 euroa (3)
4) Klein Constantia Brut 2005 20,20 euroa (3)
5) Le Marchesine Brut Franciacorta 20,10 euroa (3)
6) Freixenet Reserva Real Cava 20,30 (4)