sunnuntai 22. maaliskuuta 2009

Sunnuntaipullo



Kävin Alkossa ja luulin ostavani sunnuntaipulloksi Alkon uutuuksissa Chapoutierin Rasteaun. Huomasin vasta kotona, että kyseessä oli kuitenkin vuoden 2006 viini ja 2007 on kai sitten vasta tulossa kauppaan. Korkkasin viinin vaimoni kanssa ja eihän se huonoa ollut. Alko väittää sitä täyteläiseksi mikä kyllä hiukan ihmetyttää. Siihen on osittain syynä korkea 14 % alkoholipitoisuus. Olin hiukan enemmän odottanut viiniltä mutta kivasti se kuitenkin toimi tavallisella lihaisalla sunnuntaiaterialla ja juustojen kanssa. Rasteau on yleensä mielletty paikkakuntana missä valmistetaan hyviä Vin Doux Naturel makeita viinejä, joiden varjoon nämä tavalliset ovat hiukan jääneet. Tämä viini on tehty 80 % Grenach rypäleistä ja loput ovat Syrahia. Etiketissä on kummallista sokeain pistekirjoitusta, jota en ymmärrä. Ehkä se on siinä vain herättämään uteliaisuutta niinkuin kohdallani tapahtui.

perjantai 20. maaliskuuta 2009

Munskat Aboa


Viiniseura Munskänkarna Aboa vietti Juseliuksen talon tiloissa vuosikokoustaan 19.3.2009. Puheenjohtaja Kari Koivuranta veti kokouksen, jonka jälkeen Kespron HoReCa puolen vastaava ja viinimestariopiskelija Tuomo Urmas piti esityksen opiskelutyönään tekemästään aiheesta Etelä-Afrikan viinit. Teoriapuolen jälkeen pääsimme maistelemaan 2 valkoista ja 4 punaista. Seuraavassa viinit ja henk.koht. pistemääräni skaalalla 1-5:

1. Robertson Sauvignon Blanc 2008 (3)
2. Robertson Winery Chardonnay 2007 (2)

3. Pinotage Nederburg 2006 (4)
4. Robertson Porcupine Ridge 2007 (3)
5. Robertson Prospect Hill C.S. 2006 (4)
6. Robertson Wolfkloof Shiraz 2003 (3)

tiistai 17. maaliskuuta 2009

Wines of Portugal

Sain kutsun Portugalin Kauppa- ja Matkailutoimistolta Vini Portugalin järjestämään viiniesittelyyn. Esittely pidettiin 17.3.2009 Helsingin ravintola Bankin salissa Unioninkadulla. Portugalilaiset viinit ovat tulleet Suomessakin suosioon ja näitä merkillisen nimisistä rypäleistä tehtyjä viinejä saa jo Alkostakin. Tavallisten viinien lisäksi oli tarjolla myös portviinejä ja madeiraa. Kuvassa S.Leonardon portviinejä esittelevät suomalaiset edustajat.Tuottajia oli tänä vuonna 23 ja tässä muutama viini, joka jäi mieleeni:

Casal Garcia rosé DOC Vinho Verde, Aveleda
CSL Pinot Noir 2005, Casa Santos Lima
Conde de Vimioso 2008, VR Ribatejano,Falua
Roquevale 2005, DOC Alentejo

Portviineistä maistuivat seuraavat tuotteet:











Graham´s The Tawny Reserve Port, NV, Symington Family Estates
Smith Woodhouse Madalena 1996 Vintage Port, Symington Family Estates
Warre´s Warrior Reserve Port, NV
S.Leonardo 10, 20, 30 ja 40 anos, NV tawnyt, Quinta do Morauo

ICEP:issä on tapahtunut sukupuolen ja sukupolven vaihdos. Herra Stenbergin tilalle on tullut nuori hehkeä nainen Kristiina Vaano. Kuvassa oikeanpuoleinen.



Ruotsin Vini Portugalin puolesta ei tänä vuonna ollut mukana Anna Olsson vaan hänenkin sijasta paikalla oli toinen nainen.

torstai 5. maaliskuuta 2009

Pruuvarien viinikoulu



Rainer Koski piti pruuvarien viinikoulua 5.3.2009 aiheena makeat viinit.

Viinit maistelujärjestyksessä. Henk.koht. arvosana skaalalla 1-5.

1) Silvano Gracia Dulce 2007 Murcia Espanja (2)
2) Recioto della Valpolicella 2006 Veneto Italia (4)

3) Serelle Vin Santo 2004 Toscana Italia (3)
4) Chateau d´Arche 2003 Sauternes Ranska (3)
5) Samos Nectar 2004 Kreikka (2)
6) Zantho TBA 2006 Burgenland Itävalta (3)
7) Nederburg Edelkeur 2002 Etelä-Afrikka (5)
8) 3 Bridges Golden Mist 2005 Australia (4)

tiistai 3. maaliskuuta 2009

Sunnuntaipullo



Sunnuntaipullo Viktória

Alajos Hajba (www.jokikellari.fi) tuo maahan kaimansa Alajos Wunderlichin viinejä Unkarin Villányn viinialueelta. Sain maistaa viinitilan valmistamaa Viktória nimistä viiniä vuodelta 2003. Kyseessä on normaali Bordeaux-sekoitus sisältäen CS 50%, CF 25% ja 25% M.
Viinin väri on tmmanpunaista ja siinä näkyvät täyteläiselle viinille tunnusomaiset raskaat kyyneleet. Tammikypsytys tuo tuoksuun hivenen vaniljaa. Myös selvää tervan tuoksua oli havaittavissa. Maussa oli herkullista luumua ja punaherukkaa. Viinin oli ehtinyt kypsyä tasapainoiseksi ja tanniinit olivat sopivasti pehmentyneet. Ei ihme, että viini on saanut arvostusta myös kansainvälisillä messuilla mm. Wienissä 2007 AWC-näyttelyssä hopeatila. Viinin hinta on Unkarissa 17,87 euroa mikä nostaa sen Suomessa kalliisiin viineihin. Sarjassa on kilpailua mutta Unkarin viinit alkavat saada vähitelle parempaa mainetta. Toivottavasti hintataso saadaan pysymään kohtuullisena.
Nimensä puolesta se sopisi vaikka naapurimaamme prinsessan tuleviin häihin.