keskiviikko 10. maaliskuuta 2010

Viinimessuilua Hesassa

Vin Nature












Helsingissä oli samana päivänä (9.3.2010) tarjolla kaksikin mielenkiintoista viinitapahtumaa. Fine Wine Finlandin ja Vin Naturen yhteistyönä oli saatu Agroksenmäen holvikellariin maittava otos etupäässä ranskalaisia luomuviinejä. Töihin oli Vin Naturen pomo Michel Palu värvännyt tyttärensä lisäksi Turun viinimestariopiskelijoita, joiden asiantuntemus oli korkealla tasolla tai sitten heidät oli hyvin briiffattu. Huomasin yllättäen näin jälkikäteen laskien, että maistelin näitä luomuja tasan 50 ja vielä oli arviointikyky ihan normaali. Pisteytin maistamaniviinit skaalalla 1-5 ja vain 3 viiniä saivat tämän korkeimman arvion. Ne olivat:
Fritz Haagin Brauneberger Juffer Sonnenuhr Riesling Spätlese 2008
Vincent Ricardin Sauvignon Vendanges Tardives L´Effronté 2007 Tourainesta
Domaine Bott-Geylin Alsacen Beblenheimissa valmistama Gewürztraminer Grand Cru Sonnenglanz Sélection de Grains Nobles 2002
Huomaa, että vanha mies on ihastunut makeisiin viineihin. Messuilla oli mukana myös France & Fromage firma, joka tuo erilaisia juustoja ja muita herkkuja Suomeen. Tarjolla oli muutama todella herkullinen juusto. Sinihomejuusto Bleu des Basques ja Bott-Geylin makea Gewürztraminer tuottivat yhdessä mikro-orgasmin. Herkkuagenttiin voi paremmin tutustua osoitteessa: www.france-fromages.fi

Vini Portugal


Näiden 50 maistellun viinin jälkeen oli edessä vielä portugalilaisten viinien näyttely ravintola Bankissa. Tämä vuotuinen näyttely oli puitteiltaan samanlainen kuin ennekin. Mukava oli tavata taas viinimaailman henkilöitä sekä koti että ulkomailta. Oma viinikiintiöni oli jo täyttynyt, joten tyydyin maistelemaan muutamia uutuuksia ja jopa vanhempiakin tuttavuuksia. Viime vuonna maistelin mukavan nimistä "Sexy" viiniä, joka ei oikein ollut nimensä veroinen mutta tänä vuonna viiniä yllättäen edusti vanha tuttavani Violetta Teetor, joka n. 5 vuotta sitten toi maahan todella hyviä etelä-afrikkalaisia viinejä. Oli ilo tavata hyväkuntoinen Violetta, joka salaperäisesti häipyi johonkin koloon muutamaksi vuodeksi. Nyt voi hänestä sanoa, että still going strong. Violetta edustaa nykyisin portugalilaista Fita Preta Vinhos viiniliikettä, jolla on Tallinnassa varasto. Violettan kotisivun osoite on www.viinitkotiin.com

perjantai 5. maaliskuuta 2010

Luomuviinejä Rhonen laaksosta

Tällä kertaa Alain Laude oli koonnut meitä varten pelkästään luomuviinejä Rhonen alueelta. Mukana ei ollut yhtään biodynaamisesti viljeltyä viiniä. Kaikki viinit olivat melko nuoria ja hinta viinitalosta ostettuna 4,30 - 5,30 euron välillä. Meitä maistelijoita oli 8, joten seuraavassa viinit, henkilökohtaiset pisteeni ja porukan yhteispisteet:

Dom. le Garrigon, Daniel Couston, 2009, 2 / 17
Dom. le Garrigon, VISAN, 2007 (village), 4 / 28
Dom. le Garrigon, VISAN, 2005 (village), 4 / 24
Dom. du Jas, Cuvée Prestige, Hubert Pradelle, 2008, 3 / 30
Dom. des Carabiniers, Christian Leperchois, 2008, 4 / 24
Dom. Berthet-Rayne, Vieilles Vignes, 2009, 3 / 24
Dom. de la Fourmente, Amour de Fruit, JL et Remi Pouizin, 2009, 3 / 27
Dom. de la Fourmente, Nature, JL et Remi Pouizin, 2009, 4 / 33

Saimme bonuspulloina maistella espanjalaista Castroviejoa 2008 sekä Chambolle Musignyä 2007. Henkilökohtaisesti en pitänyt niistä kovinkaan paljon. Annoin 3 pistettä kummallekin ja ihmettelin onko Chambollen ostaja pettynyt kun viini maksaa 51,10 euroa.
Rhonelaisista pidin eniten kakkosesta. Viini on tehty 90 % Syrahista ja 10 % Grenachesta. Tila on tehnyt luomuviinejä jo vuodesta 1997 ja hiivakannat ovat villejä.
Illan voittajaksi selviytyi kuitenkin viimeisenä nautittu tuore Nature viini. Se on tehty 60 % Grenachesta ja 40 % Syrahista. Viinitarha on 25 - 55 vuotta vanha ja siitä saadaan enää melko pienet sadot (38 hl/ha). Alkoholipitoisuus on peräti 14.5 %. Aromeina löytyvät luumu, lakritsa ja marjat.