torstai 29. lokakuuta 2009

Montilla Moriles ja Madeira


Rainer Kosken koulutus jatkui väkevien ja väkevöityjen viinien merkeissä. Tällä kertaa testasimme muutaman Montilla-Morilesin sherry-tyyppisen viinin ja eräitä esimerkkejä Madeirasta. Mukana oli mielenkiintoinen PX rypäleistä valmistettu fino. Vastaavasta rypäleestä tehtyä kuivaa viiniä olen saanut maistaa Nordqvistin firman tuottamasta chileläisestä tuotteesta. Jokerina oli mukana jäsenemme Kalevin valmistama kotiviini, joka erottui kyllä selvästi joukosta. Tässä viinit ja henkilökohtaiset pisteeni skaalalla 1-5.

Alvear C.B. Fino, Montilla Moriles, PX (pisteeni 3)
Leacock´s 5 year old dry Sercial Madeira (3)
Cossart Gordon Rainwater Medium Dry Madeira (3)
Cuvée Kalevi (kotiviini erilaisista marjoista) (1)
Alvear Asuncion Oloroso Montilla Moriles, PX (3)
Cossart Gordon Colheita Bual Madeira 1955 (4 +)
Alvear Solera Cream, Montilla Moriles, PX (4)

Jos haluat lukea lisää Madeirasta ja sen viinistä niin blogini löytyy osoitteesta:
www.madeira-pena.blogspot.com/

keskiviikko 28. lokakuuta 2009

Ordo Equestris Vini Europae


Kyseinen vanha eurooppalainen (lue itävaltalainen) ritarikunta käväisi Helsingissä perustamassa Suomen legaattia. Puuhamiehenä Suomessa toiminut kauppaneuvos, pääkonsuli Ilkka Lantto otti vastaan perustajaritarin eli Commendator Fundationiksen tehtävät. Meitä oli 9 ritariksi (Hospes) lyötäviä. Tunsin heistä ainoastaan paistinkääntäjien ja juustoseuran puheenjohtaja Antti Hemmin. Ritariksi lyötiin myös ainoana naisena suurlähettiläs Eva-Christina Mäkeläinen. Juhlallisen tilaisuuden jälkeen maistelimme itävaltalaisia laatuviinejä ja lopuksi isäntänä toiminut Kesko tarjoili pientä purtavaa komeissa tiloissaan Katajanokalla. Ritarikunnan tunnuslauseena on In Honorem Dei et In Honorem Vini. On mukava saada olla tämän uuden pullakerhon jäsen.

perjantai 23. lokakuuta 2009

Messuilua






Tuli käytyä Hesan Viini, ruoka & hyvä elämä messuilla. Samaan aikaan oli Messukeskuksen toisissa saleissa kirja- ja musiikkimessut. Kirjamessut näyttivät olevan suosikkiasemassa. Käväisin pikaisesti toteamassa runsaat tarjoukset ja haastateltavien kirjailijoiden kohdalla kuuntelin kun Paavo Lipposta tivattiin ankeasta lapsuudesta ja muista menneistä vasta julkistetun kirjansa tiimoilta.







Viinipuolella oli suhteellisen rauhaisaa. Kävin maistelemassa Juha Berglundin tuotteita ja onnittelemassa Suomen ensimmäistä viinivaikuttajaa, jollaiseksi Viini-lehti oli arvostanut Jari Lahdenojan työn. Maistelin myös Beringerin osastolla erilaisten ruokaan liittyvien makujen vaikutuksia eri tyypin viineihin. Kyseessä on vanha Tim Hannin tutkima menetelmä, joka yhä on ajankohtainen.



Messuilta kiiruhdin Itävallan kaupallisen edustuston
perinteiseen kerran vuodessa tapahtuvaan maistiaistilaisuuteen.
Tänä vuonna tilaisuus pidettiin Rake-salissa ja tilaisuus oli pienimuotoinen katastrofi sillä pieneen saliin oli sullottu liian monia tuottajia ja liian paljon maistelijoita. Willi Opitz oli kuitenkin taas kerran elementissään ja juttua riitti kaikille.



keskiviikko 7. lokakuuta 2009

Leena Kotka


Leena Kotka piti mukavan chanson-illan Viinille baarissa 7. 10.2009. Leena lauleskeli tunnettuja Edith Piafin laulelmia niitä tunteikkaasti tulkiten. Baari oli täynnä eli meitä oli n. 30 asiakasta. Tauno ja Mika tarjoilivat lasillisen Lounais-Ranskalaista viiniä (Gerard Bertrand Réserve Spéciale Carignan, Vieilles Vignes 2007, Vin de Pays d´Oc, Languedoc-Rousillon) ja hienon juustolautasen lisukkeina päärynää ja viikunaa. Muistan Leena Kotkan välittömät esiintymiset jo kun viinimestarit tekivät v. 2000 ensimmäisen opintomatkansa Ranskan Beaujolaisin alueelle. Leena oli mukana ranskan kielen tulkkina ja viihdytti uupunutta poimijajoukkoa iltaisin lauluillaan.

lauantai 3. lokakuuta 2009

Kirja- ja ruokamessut


Turussa on taas pidetty perinteiset kirja- ja ruokamessut 2-4.10.2009. Kirjamessuilla olin mukana Turun Klassikon 130 v. juhlakirjan julkaisemisessa ja sen myymisessä. Otin kuvan tontista, jonka suunnitteli kuvassa tekelettään viimeistelevä vanha klassikko arkkitehti Seppo Laitakari. Pöydän ääressä ottaa tialuksia vastaan latinan opettaja Reija Pentti-Tuomisto.





Ruokapuolella oli sitten maistelemista koko päivällisen edestä. Jos jäi vielä nälkä niin Aki Wahlmannin oppilaat olivat keitelleet mukavia välipaloja Torresin viinien kanssa nautittaviksi.









Aki Wahlman esiintyi päivän mittaan ns. ruokalavalla yhdessä Antti Vahteran kanssa. Mukana oli aina eri julkkiksia kuten Iiro Rantala, joka säesti Antin kokkaamista Mojon tyyliin










Essi Avellan kävi esittelemässä uutta viinikirjaansa, johon hän on kerännyt 100 Alkon viiniä, etupäässä hyvän hinta / laatu suhteen rajoittamana.









Fazer ja Vinestate pitivät suurta suosiota saavuttaneen suklaa-viinikurssin, jossa haettiin eri suklaatyypeille sopivimmat punaviinit. Vinestaten puolesta viinit esitteli Pasi Ketolainen.



































torstai 1. lokakuuta 2009

Sherryt



Rainer Kosken pruuvareille pitämät koulutukset jatkuvat. 1.10.2009 tutustuttiin Vakuutusyhtiö If:in tiloissa erilaisiin sherry-tyyppeihin. Tässä maisteltavina olleet laadut: (suluissa henk. koht. pisteeni skaalalla 1-5).



1) Inocente Fino Valdespino (3)
2) Doña Alicia Manzanilla Pasada (3)
3) Oloroso Dry 12 years (3 +)
4) Dos Cortados Palo Cortado 20 years (2)
5) Jalifa Amontillado 30 years (2)
6) Christina Oloroso Abocato (4)
7) East India Solera, Emilio Lustau (4.5)
8) Don Guido Pedro Ximénes 20 years (5)

Pasada merkintä Manzanillan nimessä merkitsee sitä, että viiniä on vanhennettu kauemmin eli n. 7 vuotta. Tällöin flor-ketto on ohentunut mutta siitä ei ole vielä tullut Amontilladoa. Kolmesta viimeisestä viinistä ei ole kuvaa pulloista mutta laseissa värit tulivat selvästi esille. Kolmen viimeksi maistetun sherryn sokeripitoisuudet olivat: 50 g/l, 150 g/l ja 390 g/l.